Wil je het e-book "de 7 meest gemaakte fouten in hondentraining en tips hoe jij ze kunt voorkomen" gratis ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Ja, stuur naar mij op!'

Je ontvangt dan ook gratis nieuwe artikelen, nuttige trainingstips, uitdagende spelideeën, leuke wandeltips en unieke aanbiedingen.
 
Voornaam:
E-mail:


"Superleuk deze nieuwsbiref, ik kijk uit naar de volgende :))."

"Ik heb het E-book zelfs uitgeprint. Vind het heel erg leuk. Ik heb al veertig jaar honden en ook met alle honden getraind. En ik leer nog dagelijks want telkens komen er weer nieuwe dingen bij."

"Bedankt voor het e-book.  Leuk om zo tips op een rijtje te hebben staan. Wanneer komt jouw complete boek uit? Ik stuur de tips door naar een aantal van mijn hondenvrienden."

Al meer dan 750 lezers! Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Wist je dat?

Over hondengedrag en trainingstips.

Wekelijks plaats ik via twitter en facebook tips en weetjes over hondengedrag. Hier vind je de verzameling tot nu toe.


Wist je dat?

Honden lezen ons als een boek. En bovendien ook nog tussen de regels door!
Ongetwijfeld vaak erg verwarrend voor de hond. Wat we uitspreken naar de hond komt dikwijls niet helemaal (of helemaal niet) overeen met wat we verder non-verbaal communiceren.
Als de hond langs je heen door de voordeur de straat op rent bijvoorbeeld. Je roept hem: "Max, kom hier" maar in je stem klinkt angst (bang dat hij onder een auto komt). Je lichaam in gespannen en je rent naar hem toe (een signaal dat hem uitdaagt om verder bij je vandaan te gaan). Bovendien verandert ook nog je ademhaling door de spanning en als hij niet direct terugkomt loopt de frustratie op en misschien wordt je ook nog boos. De hond ziet dit maar heeft geen idee wat het met zijn gedrag te maken heeft.
Het is dus maar de vraag of je hond in deze situatie reageert zoals je zou willen op "kom hier". Wat je zegt en wat je uitstraalt spreken elkaar tegen!

 

Honden kunnen snuffelen om verschillende redenen.
Het kan zijn dat hij iets lekkers ruikt of hij wil iets onderzoeken. De neus is hiervoor HET instrument voor de hond.
Maar honden kunnen ook gaan snuffelen als ze bijvoorbeeld een opdracht niet begrijpen. Ze weten niet wat ze moeten doen en gaan dan plotseling snuffelen. Je kunt het vergelijken met mensen die zich raad weten met een situatie en aan hun haar gaan plukken of nagels gaan bijten.
En een hond kan snuffelen ook gebruiken als kalmeringssignaal. Hij geeft hiermee bijvoorbeeld aan een andere hond te kennen dat hij geen kwaad in de zin heeft.

 

Spelgedrag bij honden. Wanneer moet je gaan opletten? Het risico dat spel te grimmig wordt, neemt toe als je de volgende gedragingen ziet:
1. Onafgebroken interacties zonder pauzes, waardoor de opwinding steeds verder stijgt.
2. Steeds opnieuw mikken op de andere hond zijn nek of keel streek.
3. Meer honden die achter één andere hond aanrennen.
4. Jaagspel met bij de achtervolger de oren naar voren. Bij het inhalen is er hard fysiek contact.
5. Spelbeet met hoofdschudden.
6. Spelbeet met volle bek.

 

Hoe kun je goed spelgedrag bij honden onderling herkennen?
1. De hele houding van de hond is vriendelijk en ontspannen. Oren wat opzij gedraaid, geen tanden zichtbaar en geen fixerend oogcontact. Het lichaam van de hond is gebogen.
2. Er zijn pauzes in het spel. Dit zorgt ervoor dat de opwinding onder controle blijft. Beide honden snuffelen even, ze kunnen zich krabben of likken, soms graven ze, zoeken ze contact met mensen of lopen rustig.
3. De rollen kunnen tijdens het spel wisselen.
4. Grote, sterkere honden passen hun spel aan als ze spelen met een kameraadje van een maatje kleiner.
5. Fysiek contact in het spel zal zacht en respectvol zijn.

 

De meeste 'adhd' honden zijn zo druk omdat ze op het verkeerde moment aandacht krijgen. Het is vaak aangeleerd gedrag. Ze leren: als ik druk ben, krijg ik aandacht. Wanneer geef jij je hond aandacht? ...

 

Een hond echt niet schuldig kan kijken? Nee, echt niet! Het lijkt wel zo. Dit is hoe het zit. Een voorbeeld: De hond moet alleen thuis zijn en is gestresst. Daardoor bijt hij het kozijn kapot. Een uur later komt het baasje thuis, ziet de rotzooi en wordt boos op de hond. De hond snapt niet waarom! Honden leven in het heden, NU, op dit moment. Dat betekent dat hij niet meer weet dat hij het kozijn kapot maakte.
De hond leert wel het volgende (in het NU): baasje komt thuis + er ligt rotzooi = een mopperende baas. Dit gebeurt een aantal keer.
Honden zijn conflict vermijdend. De hond zal de boze baas proberen te kalmeren. Ook al weet hij niet waarom deze boos is, en vraagt het zich trouwens ook niet af. Voor de hond is alleen het NU relevant. Dit kalmeren doet de hond door bepaalde lichaamstaal te gebruiken: wegkijken, lage houding aannemen, ....ja inderdaad, de 'schuldige blik'...
De 'schulidge blik' is in werkelijkheid dus de hond die zijn baasje probeert te kalmeren, al heeft hij geen idee waarom deze boze is. De hond weet niet dat hij de rotzooi heeft gemaakt, test het maar, hij zal dezelfde 'schuldige blik' tonen als je zelf de rotzooi op de grond gooit voor je weggaat...

 

Geritualiseerde agressie (oa. grommen, snauwen en bijten zonder te verwonden) juist bedoeld is om conflicten op te lossen?

Honden geritualiseerde agressie gebruiken om te zeggen 'hou ermee op! Hiermee remmen ze de ander en zichzelf!
Ze doen dit stapsgewijs, van subtiele signalen naar steeds duidelijker. Van bijv geeuwen, wegkijken naar verstarren, grommen en bijten...

 

Een hondenneus tenminste 12x zoveel reukcellen bevat dan die van de mens?
Bovendien 35% van de hersenen van de hond zich bezighoudt met geur. Ten opzichte van 5% bij de mens?
Tot slot, de vele malen grotere oppervlakte (30x) en dikte (20x) van het reukslijmvlies, zorgen voor de superneus vd hond.

 

Borstelen bij een hond (haren overeind) een teken van opwinding (niet altijd agressie) is? Het is een manier van communiceren.

 

Honden begroeten door snuffelen omdat geur voor honden veel identiteitsinformatie bevat; leeftijd, reu/ teef, gecastr./intact,...

 

Heel veel dingen zijn een beloning voor je hond. Voer, spelen, mogen snuffelen, rennen, uit de auto mogen, riem omdoen, ...

 

Alles wat de hond als beloning ervaart, onder jouw controle moet staan? De hond moet bovendien weten (worden geleerd) hoe hij de beloning kan krijgen. Een voorbeeld: de hond weet dat rustig meelopen aan de lijn als gevolg kan hebben dat mij misschien mag loslopen.

 

Hoe sterker de beloningswaarde is, hoe sneller uw hond leert? Geef hem dus wat hij het liefste wil. Eten, spel, snuffelen,....?

 

Een hond die kwispelt, niet altijd blij is?! Een blijde kwispel is te herkennen aan de achterhand die mee kwispelt.


Wil je nieuwe updates direct ontvangen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief, volg Cani-Connect via Twitter of Vind-ik-leuk via Facebook.


honden die samen spelen spelgedrag spelgedrag

 

Reacties van klanten:

> lees verder

Nieuws:

Tijdens de zomervakantie gaan de lessen gewoon door!

3 juli 2015:
Nieuw artikel: Endelijk zomer in Nederland, maar pas op voor je hond! >>>

Iedere zaterdag om 9:00u:
Puppysocialisatie les IJsselstein. Meer info >>>

10 juli 2015:
Workshop 'Do you speak dog?' IJsselstein. Wil jij je hond beter leren begrijpen? Meer info >>>

18 juli 2015:
Workshop Apporteren Rotterdam. Van speelgoed tot hamburgers. Verschillende voorwerpen leren zoeken, oppakken en terugbrengen. Meer info >>>

Workshop Hersenwerk voor onderweg Rotterdam. Leer om je wandelingen leuker, uitdagender en spannender te maken. Meer info >>>

Wandelworkshop Rotterdam. Doe mee en ontvang advies op maat om ontspannen te kunnen wandelen met je hond, zowel aangelijnd als los! Meer info >>>

19 juli 2015:
Kennismakingsdag specials IJsselstein. Deelname is gratis. Meer info >>>