Wil je het e-book "de 7 meest gemaakte fouten in hondentraining en tips hoe jij ze kunt voorkomen" gratis ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Ja, stuur naar mij op!'

Je ontvangt dan ook gratis nieuwe artikelen, nuttige trainingstips, uitdagende spelideeën, leuke wandeltips en unieke aanbiedingen.
 
Voornaam:
E-mail:


"Superleuk deze nieuwsbiref, ik kijk uit naar de volgende :))."

"Ik heb het E-book zelfs uitgeprint. Vind het heel erg leuk. Ik heb al veertig jaar honden en ook met alle honden getraind. En ik leer nog dagelijks want telkens komen er weer nieuwe dingen bij."

"Bedankt voor het e-book.  Leuk om zo tips op een rijtje te hebben staan. Wanneer komt jouw complete boek uit? Ik stuur de tips door naar een aantal van mijn hondenvrienden."

Al meer dan 750 lezers! Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Trainingstips

Aika zit in het waterOver hondengedrag en trainingstips.

Wekelijks plaats ik via twitter en facebook tips en weetjes over hondengedrag. Hier vind je de verzameling tot nu toe.


Trainingstips:

Leer je hond dat hij, voor alles wat hij wil, eerst rustig moet zijn (of moet zitten) en naar je moet kijken:

Voordat je hem de riem omdoet,
voordat hij uit de auto mag springen,
voordat hij los mag lopen,
voordat hij mag eten...

 

Bewaar de naam van je hond voor leuke dingen. Dus bijvoorbeeld: "Bello, gaan we spelen?" of "Bello" voordat hij eten krijgt. Hoe zuiniger je zijn naam gebruikt en echt alleen voor de leuke dingen, hoe beter de hond ernaar zal luisteren. Hij gaat zijn naam graag horen, het betekent immers iets leuks voor hem!

 

Wissel tijdens de oefensessie niet van beloning. De hond moet leren dat hij het moet doen met de beloning die jij hem aanbiedt. Regelmatig wisselen is goed, maar jij bepaalt wanneer, niet de hond.

 

Het gebruik van de flexi (rol) lijn, wel of niet doen?
Een rollijn kan een erg handig hulpmiddel zijn MAAR:
- Vaak leren honden door een rollijn om aan de lijn te trekken. Ze trekken naar een boom om te snuffelen of willen ve rderop in het gras hun behoeften doen. Door nu de hond meer lengte te geven, leert hij dus: trekken aan de lijn is effectief.
- Honden verliezen het contact met hun baasje, ze voelen immers steeds waar het baasje is en hoeven niet meer naar ze op te kijken.
- Er wordt soms te pas en te onpas aan de lijn getrokken, de hond weet niet waar hij aan toe is.
Tips om dit te voorkomen:
- Verdeel de wandeling in stukken; stukken waar de hond mag en kan 'flexen' en stukken waar de hond naast je moet lopen aan een 'vaste lijn' (geblokkeerd op een bepaalde lengte).
- Verzin voor beide mogeljikheden een signaal. Bijvoorbeeld 'snuffelen' voor het 'flex-standje' en 'naast' voor het 'naast-standje'.
- Als je wisselt van 'flex-standje' naar 'naast-standje' roep je de hond even bij je en geef het bijbehorende signaal.
- Als de hond terwijl hij snuffelt naar je toe moet komen, roep hem dan in plaats van aan de lijn naar binnen te hengelen.
- Beloon de hond regelmatig als hij contact zoekt, ook als is hij aan de lijn. Praat even tegen hem, glimlach, geef iets lekkers of ren samen een stukje.
Als je deze tips toepast kan de flexi (rol) lijn een handig hulpmiddel zijn om bijvoorbeeld het lopen aan de lijn zonder trekken te oefenen. Je hebt nu de mogelijkheid om de wandeling in stukken te verdelen, oefenstukken en snuffel (flexi) stukken.

 

Blijf geen commando's herhalen als de hond niet reageert. Hij IS niet doof.
Koppig? Eigenwijs? Dominant? NEE.
Meestal is het hem gewoonweg niet duidelijk wat je van hem wil. De hond verstaat geen Nederlands, echt niet!
Iedere keer dat je iets aan de hond vraagt dat hij niet doet, wordt de kans kleiner dat hij het de volgende keer als je het aan hem vraagt zal doen.
Neem de tijd om het hem goed aan te leren. Stap voor stap.

 

Eerst spreken, dan actie!
Eerst een commando geven (geen hand in je zak terwijl je het commando geeft ;-)), indien nodig daarna pas helpen met een lokbeweging.
Eerst met de stem belonen ('goed zo', 'braaf', 'yes', 'click'), dan pas de beloning geven (snoepje, spelen, aaien, los mogen lopen, ....).

 

Zorg tijdens een training maar zeker ook in de dagelijkse omgang met de hond dat hij begrijpt wat je bedoelt. Gebruik steeds dezelfde commando's, let erop hoe je je stem gebruikt en heel belangrijk, hoe is je lichaamstaal?

 

Een beloning is pas een beloning als de hond het op dat moment als beloning ervaart. In huis kan de hond blij worden van een aai, terwijl hij buiten tijdens de wandeling daar misschien echt niet op zit te wachten...

 

Het verschil tussen beloven (niet doen!) en belonen (wel doen!).
Beloven = de hond een snoepje (of andere beloning) tonen ZODAT hij iets voor je doet.
Belonen = de hond een snoepje (of andere beloning) geven NADAT hij iets voor je heeft gedaan.

 

Honden leren in een bepaalde context. Wat betekent dat? Stel, je hebt de hond geleerd om te gaan zitten op commando, thuis in de woonkamer, op het tapijt, terwijl je een rode trui draagt. Dat betekent dat hij kan zitten op commando in de woonkamer, op het tapijt...ja terwijl je een rode trui draagt.
Buiten, op de stoep met een zwarte jas aan is in eerste instantie een compleet nieuwe oefening voor de hond!

 

Hoe sterker de beloningswaarde is, hoe sneller uw hond leert? Geef hem dus wat hij het liefste wil. Eten, spel, snuffelen,....?

 

Pak je beloningen 10min voordat je gaat oefenen. Zo voorkom je dat de hond in een 'trainingssetting' leert luisteren en buiten de training??

 

Bewaar je beloningen steeds op een andere plaats. In de linkerbroekzak, in je rechterjaszak, in een potje ergens in huis,...

 

Wissel iedere 3 dagen van soort voerbeloning. 3 Dagen gewone brokjes, 3 dagen Frolics, 3 dagen kaas, 3 dagen ?...

 

Oefen in sessies van 10-15 beloningstukjes per keer. En dit kan dan wel 10-15 keer per dag.


Wil je nieuwe updates direct ontvangen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief, volg Cani-Connect via Twitter of Vind-ik-leuk via Facebook.

 

Reacties van klanten:

> lees verder

Nieuws:

Tijdens de zomervakantie gaan de lessen gewoon door!

3 juli 2015:
Nieuw artikel: Endelijk zomer in Nederland, maar pas op voor je hond! >>>

Iedere zaterdag om 9:00u:
Puppysocialisatie les IJsselstein. Meer info >>>

10 juli 2015:
Workshop 'Do you speak dog?' IJsselstein. Wil jij je hond beter leren begrijpen? Meer info >>>

18 juli 2015:
Workshop Apporteren Rotterdam. Van speelgoed tot hamburgers. Verschillende voorwerpen leren zoeken, oppakken en terugbrengen. Meer info >>>

Workshop Hersenwerk voor onderweg Rotterdam. Leer om je wandelingen leuker, uitdagender en spannender te maken. Meer info >>>

Wandelworkshop Rotterdam. Doe mee en ontvang advies op maat om ontspannen te kunnen wandelen met je hond, zowel aangelijnd als los! Meer info >>>

19 juli 2015:
Kennismakingsdag specials IJsselstein. Deelname is gratis. Meer info >>>